Grand Cru
Termen uit de vinologie dienen steeds vaker als aanprijzing voor koffie, olijfolie en zelfs kaas. Maar betekenen weinig.
Schrik niet als bij een volgend restaurantbezoek ineens iemand uitleg komt geven over de melange en de afdronk van uw espresso. U hebt dan het genoegen met de koffie sommelier. Die schenkt niet gewoon een bakkie, maar een grand cru. Dat begrip is geleend uit de vinologie en wordt -evenals cuvée, v.s.o.p. en x.o. – steeds vaker gebruikt om koffie, olijfolie of kaas mee aan te prijzen. In de Bourgogne, Bordeaux en Elzas is de benaming ‘grand cru’ voorbehouden aan een paar gebiedjes, daarbuiten lijkt zij vogelvrij. Nespresso bijvoorbeeld, heeft zestien koffievarianten het predicaat ‘grand cru’ gegeven. Siemens houdt het iets bescheidener met zijn exclusieve espresso: Cuvée klinkt deftig, maar betekend gewoon ‘mengsel’. Ook bij olijfolie komt u het tegen: de beste melange van de Spaanse producent Valderrama is tot Grand Cru gekroond.